Is het internet kapot?

Photo by  Kev Seto  on  Unsplash

Photo by Kev Seto on Unsplash

Het is binnen mijn netwerk een warm onderwerp de laatste maanden. Is het internet kapot? Hebben we met zijn allen ergens een verkeerde afslag genomen en zo ja: wat kunnen we doen om het te repareren?

De discussie is gestart door Marleen Stikker in Zomergasten. Marleen is één van de internetpioniers in Nederland. Ze stond aan de wieg van de Digitale Stad Amsterdam. Voor velen was de DDS de eerste kennismaking met internet. Ook voor mij. Ik zette er mijn allereerste digitale voetstappen en verloor er mijn digitale hart. In Zomergasten drukte Marleen onze neus op de feiten.

Technologie is niet neutraal
— Marleen Stikker

Programmeren is mensenwerk. Code wordt gevoed met ideeën, doelstellingen en opdrachten. Deze worden gedicteerd door de verdienmodellen van internetbedrijven zoals Facebook, Google, Apple en Amazon. Zij hebben er baat bij ons verslaafd te maken aan hun technologie. Om zo onze data te verzamelen en door te verkopen aan adverteerders. Natuurlijk wisten we dat allang. Maar langzaam maar zeker worden de gevolgen zichtbaar. Het einde van het vrije en open internet zoals het ooit bedoeld is. De negatieve impact op andere verdienmodellen zoals die van de journalistiek. De grote gevaren voor onze privacy, onze veiligheid en zelfs de democratie. En de shitload aan negatieve bijwerkingen zoals identiteitsfraude, fake news, dark patterns, trolling, fomo, etc.

Er is bovendien nog maar weinig regulering vanuit overheden. In Europa hebben we sinds kort betere privacywetgeving, maar deze geldt niet wereldwijd. Het motto van startups, scale-ups en grote internetbedrijven is bovendien “Move fast & break things”. Het resultaat? Een kat en muisspel tussen logge, trage overheidsinstanties en slimme, gewiekste CEO’s en investeerders.

Mij gaat dit onderwerp aan het hart. Ik ben een idealist en geloof in de positieve impact van het internet. In de basis heeft het ons massaal verbonden en toegang gegeven tot een enorme hoeveelheid verhalen en informatie. Maar om onze digitale toekomst veilig te stellen moeten we wel een aantal zaken zien te repareren…

Meer weten?

Marleen Stikker bij VPRO Zomergasten in vijf minuten.

Fix the internet, een documentaire van Fast Moving Targets.

Meer lezen?

Marco Derksen schrijft op zijn blog Koneksa Mondo sinds jaar en dag over de impact van digitale technologie op mens en maatschappij.

Marco organiseerde afgelopen dinsdag Mediavilla Arnhem over dit onderwerp. Hoofdgast was Geert Jan Bogaerts, hoofd digitaal bij VPRO en initiatiefnemer van PublicSpaces.

Frank Meeuwsen schreef op zijn blog Digging the Digital een uitgebreid verslag over deze avond. Hetzelfde geldt voor Marketingfacts.