In oprichting: Stofmelder.nl

Photo by Olivier Slabbers

Photo by Olivier Slabbers

Er is de laatste maanden veel te doen over de ‘grafietregens’ van buurman Tata Steel die mijn woonplaats, Wijk aan Zee, en omgeving sinds deze zomer teisteren. Een frustrerende situatie. Gezien de onzekerheid wat betreft gezondheidsrisico’s. Maar ook vanwege de oubollige wijze waarop er wordt gecommuniceerd. Zo moet overlast nu op drie verschillende plekken gemeld worden: bij Tata, Omgevingsdienst Noordzeekanaal en de GGD. Kortom: niemand heeft overzicht. 

Een centraal & transparant meldpunt dat moet er komen. Dat vindt gemeente Beverwijk ook. Burgemeester Martijn Smit beloofde eind oktober dat hij zich in gaat zetten dat zo'n meldpunt er op termijn komt. Maar ‘op termijn’ vinden wij niet snel genoeg. Bovendien leent zo'n meldpunt zich uitstekend voor een burgerinitiatief. Beter dan mede-initiatiefnemer Jan van Kampen kan ik het niet verwoorden:

Dus verenigden Jan van Kampen, Jacqueline Makbouli en ikzelf de krachten. Binnen 48 uur bedachten we Stofmelder.nl, zetten we een crowdfundingsactie uit en haalden het benodigde budget voor een MVP binnen. Het initiatief werd onder meer overgenomen door het Noord Hollands DagbladHaarlems Dagblad en GeenStijl. Stofmelder.nl gaat er dus komen!

En hopelijk meer. Zo zullen we onderzoeken of het ook mogelijk is om een fijnmazig netwerk van fijnstofmeters te plaatsen zodat we Stofmelder ter zijner tijd kunnen verrijken met real time data.

Kun jij bijdragen? Door middel van donatie, kennis of aandacht? Laat me weten!